Misiunile gestionate de salvatorii ialomițeni în ultimele 72 de ore
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor și intervenția în cazul accidentelor rutiere reprezintă doar câteva exemple dintre cele 62 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (21-23.11.2025).
La nivel județean, 60 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni amintim:
! În perioada supusă analizei, dispeceratul inspectoratului a fost sesizat cu privire la producerea unui accident rutier, pe raza localității Săveni, în care au fost implicate un autoturism și un utilaj agricol.
La locul solicitării au fost alocate de urgență o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița.
În urma coliziunii a rezultat o victimă conștientă și cooperantă, căreia i s-a acordat primul ajutor medical, ulterior fiind transportat la Spitalul orășenesc Țăndărei.
! O altă intervenție gestionată de colegii noștri a fost cea de duminică, în jurul orei 14:30, când pentru Detașamentul de pompieri Slobozia s-a dat alarma în vederea localizării și lichidării unui incendiu care a cuprins locuința unui cetățean, în localitatea Bucu. Un aparat de gătit nesupravegheat ori supraîncălzit a condus, cel mai probabil, la izbucnirea acestuia. La locul evenimentului s-au deplasat de urgență două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD. Focul a deteriorat bucătăria pe o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați.
Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor și evitarea unor situaţii neplăcute ce pot avea urmări grave, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al județului Ialomița vine in sprijinul cetăţenilor cu următoarele recomandări:
• menţineţi permanent curăţenia şi ordinea, ca de exemplu: se curăţă petele/scurgerile de grăsimi/ulei, se amenajează cutii pentru cârpele îmbibate cu grăsimi, separat de cele pentru resturi de ţigări, se păstrează cârpele de lucru departe de sursele de aprindere;
• aparatele electrocasnice de tipul cafetierelor, cuptoarelor cu microunde şi altele similare se utilizează conform instrucţiunilor producătorilor şi se deconectează întotdeauna de la priză, atunci când nu sunt folosite.
Se interzice:
- folosirea mijloacelor şi dispozitivelor termice de preparare a hranei, cu defecţiuni, improvizaţii ori fără supravegherea şi respectarea instrucţiunilor specifice de apărare împotriva incendiilor;
- lăsarea produselor alimentare/culinare, precum ulei/grăsime, alcool, care prezintă pericol de incendiu, în apropierea/pe sursele de aprindere;
- lăsarea nesupravegheată a mijloacelor şi a dispozitivelor termice de preparare a hranei.
Pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător sau a unei pături de incendiu.
Pentru a preveni evenimentele deosebite care pot pune în pericol viața, sănătatea sau bunurile materiale, este esențial ca fiecare dintre noi să adopte un comportament preventiv, bazat pe cunoaștere și pregătire.
Nu uitați! Informații despre comportamentul adecvat în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Compartimentul Informare și Relații Publice

